Verkkovalmennus vai yksilövalmennus?

Verkkovalmennukset ovat tällä hetkellä todella kovassa huudossa – ja luultavasti juuri siitä syystä erilaisia nettikursseja löytyykin nykyisin pilvin pimein. Todennäköisesti ne ovat myös sinulle ennestään tuttu konsepti, sillä olet luultavasti ainakin törmännyt niihin jossain – ja mahdollisesti jo osallistunut jonkinlaiseen verkkovalmennukseen.

Tässä artikkelissa vertailen hyvinvointiin liittyvää verkkovalmennusta sekä perinteisempää personal trainingiä eli yksilövalmennusta. Tarkoitukseni on myös avata hieman sitä, miten verkkovalmennus toimii, mitkä ovat sen parhaat hyödyt sekä yleisimmät haasteet ja mistä mielestäni tunnistaa laadukkaan valmennuksen. Käytän vertailukohtana perinteistä PT-valmennusta, sillä sen toimintamalli on monelle jo entuudestaan tutumpi.

Kuten mainitsin, niin verkkovalmennuksia on moneen lähtöön: Osa valmennuksista on hyvinkin spesifejä, kuten naisille suunnatut pakara-kurssit tai vastaavasti miehille suunnatut lihasmassan kasvattamiseen tähtäävät kokonaisuudet. Valikoimasta löytyy toki myös kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia tavoittelevia valmennuksia, joiden tarkoitus on pysyvien elämäntapojen rakentaminen tai jopa elämäntapamuutosten tekeminen.

Tässä kohtaa haluan vielä korostaa, etten ole käynyt tai hankkinut kertaakaan kenenkään muun valmentajan verkkopohjaista valmennusta, joten kirjoittamani ajatukset pohjaavat omaan työhöni valmentajana sekä omiin ja asiakkaideni kokemuksiin Limitless -verkkovalmennuksista.

Tähän mennessä minulla on ollut satoja PT-valmennettavia ja tuhansia verkkovalmennuksen käyneitä, joten pohjalla on hyvä data vertailun tekemiselle.

Verkkovalmennuksen hyödyt

Edullisuus
Verkkovalmennuksen etuna ja varmasti yhtenä syynä niiden suosioon on niiden huomattavasti kustannustehokkaampi eli edullisempi hinta verrattuna kasvotusten tapahtuvaan PT-valmentamiseen. Tämä johtuu siitä, että verkkovalmennuksen avulla valmentaja pystyy tarjoamaan omaa aikaansa useammalla henkilölle samanaikaisesti, sillä valmennuksen materiaali on tehty valmiiksi – toisin kuin yksilövalmennuksessa, jossa ohjelmointi tehdään yksilön mukaan.

Joustavuus
Verkkovalmennuksen hyötynä on usein edullisen hinnan lisäksi myös joustavuus arjessa, sillä yhteisiä tapaamisia ei ole – vaan valmennuksen harjoitteita voi suorittaa juuri silloin kun itselle parhaiten sopii. Toisaalta tässä piilee aina myös se haaste, että harjoitteet saattavat jäädä helpommin tekemättä, kun samanlaista “tilivelvollisuutta” tapaamisesta ei ole, koska tapaamista ei ole merkitty kalenteriin.

Verkkovalmennus on paikasta riippumaton
Netin välityksellä tapahtuvaan valmennukseen voi periaatteessa osallistua mistä vain. Tämä on helpottanut paljon omaa työtäni jo pelkästään siinä, että moni sellainen henkilö, joka ei muuten olisi voinut osallistua valmennukseeni logistisista syistä on saanut mahdollisuuden hyödyntää osaamistani.

Limitless-valmennuksissa on ollut tähän mennessä asiakkaita ympäri Suomea, jonka lisäksi osallistujia on ollut myös esimerkiksi Ruotsista, Saksasta, Tanskasta, Indonesiasta, Ugandasta sekä Yhdysvalloista.

Verkkovalmennus on ajasta riippumaton
Sen lisäksi, että verkkovalmennukseen voi osallistua mistä päin maailmaa vain, tarjoaa se myös ajallista riippumattomuutta. Paljon yksilövalmennuksia tehneenä tiedän, miten vaikeaa välillä on löytää sopivaa ajankohtaa yhteisille treeneille. Tähän päälle valmennettavan tulee monesti liikkua paikasta toiseen.

Verkkovalmennuksessa tällainen haaste jää kokonaan pois, koska kaikki opasteet ja treenit löytyvät videoituna. Voit itse valita milloin käyt materiaaleja lävitse tai teet treenisi. Tämä tuo monelle paljon kaivattua joustoa elämään.

Lisäksi Limitless-verkkovalmennuksissa on useista treeneistä myös tehokkaat koti- ja pikatreeni versiot kiireisille päiville, tai päiville kun ei vain huvita lähteä kuntosalille. Kotitreenit pitävät huolen kehityksestäsi ja hyvinvoinnistasi kuten kuntosalitreenit. Näissä asioissa usein laatu korvaa määrän, ja omissa valmennuksissa olen halunnut pitää laadun parhaana mahdollisena.

Laadukas verkkovalmennus vs. huonosti organisoitu PT-valmennus

Hyvin organisoitu verkkovalmennus on mielestäni aina parempi vaihtoehto kuin huonosti organisoitu PT-valmennus. Toisaalta timanttinenkaan verkkovalmennus ei koskaan pärjää laadukkaalle yksilövalmennukselle. Valitettavan usein kuitenkin näkee tai kuulee personal trainereiden monistavan aiemmin tehtyjä ohjelmia ja ohjeistuksia uusille asiakkailleen.

Valmentajana on tärkeä saada asiakas ymmärtämään se, että muutokset eivät tapahdu yhdessä eikä kahdessa yössä. Oli tavoitteesi sitten lihasmassan kasvattaminen tai painon pudottaminen, molemmat vaativat pitkäjänteistä ja järkevästi suunniteltua tekemistä – valmennusmuodosta riippumatta. Valmentajan vastuulla onkin tässä kohtaa tehdä ajan kestävä suunnitelma, jota valmennettava pystyy noudattamaan nyt ja myös kahden kuukauden päästä. Hyvä organisointi pätee niin treeneissä, ravinnossa, unessa kuin henkisessäkin hyvinvoinnissa.

Limitless verkkovalmennukset ovat saaneet paljon kiitosta mm. siitä, miten ne ovat organisoitu. Treenit ovat huolellisesti sekä ammattitaitoisesti ja liikkeistä löytyy versiot kaiken tasoisille liikkujille. Treeniohjelmat päivittyvät säännöllisesti ja takaavat optimaalisen kehityksen. Myös kaikki muut opastukset ravinnosta uneen ovat helposti omaksuttavissa.

Verkkovalmennus on kustannustehokas

Verkkovalmennus on huomattavasti yksilövalmennusta edullisempi. Jos vertaamme verkkovalmennusta yhtä räätälöityyn yksilövalmennukseen, olisi se hinnaltaan moninkertainen. Tämä perustuu pitkälti siihen, että verkkopohjaiseen valmennukseen voi osallistua useampi valmennettava kerrallaan.

Riippuen valmentajasta, usein PT-ohjaustunnin hinnat alkavat 60 eurosta ja voivat olla jopa satoja euroja. Valmentajan osaaminen ja kokemus vaikuttavat tähän paljon. Verkkovalmennuksessa oman aikansa korkeallekin hinnoitellut valmentaja voi tarjota osaamistaan todella edulliseen hintaan, koska verkossa tapahtuva valmennus mahdollistaa useamman asiakkaan auttamisen samalla kertaa.

Usein tämä huomattavasti yksilövalmennusta edullisempi hinta kattaa kaiken tarvittavan parempaan hyvinvointiin ja suorituskykyyn. Ravinnon, treeniohjelmat, henkisen hyvinvoinnin ja opasteet uneen sekä palautumiseen.

Kun valmennus on vielä organisoitu ja suunniteltu hyvin, tarjoaa se todella kokonaisvaltaisen paketin monen tasoisille kuntoilijoille ja treenaajille. Esimerkiksi omissa Limitless-verkkovalmennuksissa on ollut hyvinkin eritasoisia osallistujia. Osa valmennettavista on juuri aloitellut treenaamista, kun taas osa on liikunta-alan ammattilaisia tai jopa kilpatason urheilijoita.

Verkkovalmennus on kattava

Valmennuksen kattavuus on merkittävä hyöty verkkovalmennukseen osallistujalle, etenkin verrattaessa PT-ohjaukseen. Verkkovalmennus sisältää usein opasteet kaikkeen mahdolliseen.

Esimerkiksi Limitless-verkkovalmennukset sisältävät kattavat opasteet terveelliseen ravintoon, suorituskyvyn parantamiseen, palautumiseen sekä henkiseen hyvinvointiin.

 1. Ravinto
  Valmennuksessa on helpot opasteet terveellisiin elämäntapoihin ilman minkäänlaisia kieltolistoja. Oma ideologiani ravinnon suhteen on, että sen tulee ensinnäkin maistua hyvältä, olla monipuolista – mutta myös joustavaa sekä stressitöntä. Ravinto-opasteiden lisäksi olemme sisällyttäneet suuren määrän helppoja ja maukkaita reseptejä, joita valmennettavat voivat hyödyntää omien mieltymysten mukaan.

 2. Treeni
  Treenaamisen ei tulisi tuottaa harmaita hiuksia vasta kuntoilua aloittavalle eikä myöskään aktiiviurheilijalle. Limitless-verkkovalmennuksessa treeniohjelmat päivittyvät 4-8 viikon välein ja jokaiseen liikkeeseen löytyy laadukkaat video-opastukset. Tämän lisäksi annan tarvittaessa myös henkilökohtaisesti vaihtoehtoisia liikkeitä, mikäli jotkin harjoitteet tai hyvinvoinnin osa-alueet tuottavat haasteita.

 3. Palautuminen ja uni
  Palautuminen on iso osa hyvinvointia. Kaikki kehitys tapahtuu levossa, niin aivoissamme kuin lihaksissammekin. Levon ja palautumisen merkitystä ei voi korostaa liikaa, jonka vuoksi olen ottanut sen myös osaksi Limitless-valmennusta. Mitä paremmin pystymme palautumaan, sitä nopeammin myöskin kehitymme ja samalla voimme paremmin.

 4. Henkinen hyvinvointi
  Kaikki tekeminen alkaa henkisestä hyvinvoinnista. Ilman oikeanlaista “mindsettiä” on todella haastavaa saada itseään liikkeelle ja pystyä aloittamaan saati noudattamaan tasapainoista ja hyvinvoivaa elämäntyyliä. Motivoiva ja määrätietoinen valmentaja sekä yhteisö osaa siirtää energiaa ja motivaatiota myöskin valmennettavan elämään. Tämän lisäksi kannustava Facebook-yhteistö tarjoaa tukea ja samanhenkisiä kanssatreenaajia, jotka tukevat toistensa tavoitteisiin pääsemistä.

Kuten varmaan huomaat, on verkkovalmennuksen suurimpia etuja sen kattavuus ja monipuolisuus. Vastaavanlaista palettia on todella kallista rakentaa yhdelle henkilölle kerrallaan. Toki se on yhtälailla mahdollista, mutta käy useassa kohtaa asiakkaan kukkarolle kalliiksi.

Seuraavaksi kerron sinulle, että minkälaisia asioita mielestäni kannattaisi ottaa huomioon, mikäli olet miettinyt osallistuvasi verkkovalmennukseen.


 

Ota nämä asiat huomioon valitessasi sinulle sopivaa verkkovalmennusta:

 1. Mieti ensin, että mitkä ovat omat päätavoitteesi. Haluatko tehdä pysyvän elämäntapamuutoksen, saada kenties lisää lihasmassaa vai haluaisitko esimerkiksi lisätä liikkuvuuttasi? Valitse itsellesi sellainen valmennus, joka osuu parhaiten omiin tavoitteisiisi.
 2. Tutustu huolellisesti valmennuksen tarjoajaan tai valmentajaan, ja selvitä mitkä ovat hänen taustansa. Löytyykö häneltä esimerkiksi liikunta-alan koulutusta, onko hänellä aiempaa valmennuskokemusta ja minkälaisia tuloksia hänen valmennettavat ovat tehneet. Itse olisin ainakin hyvin tarkka siitä, kenen “käsiini” oman hyvinvointini ulkoistaisin.
 3. Tarkista, mitä verkkovalmennus pitää sisällään ja mistä se koostuu. Löytyykö valmennuksesta esimerkiksi treeni- ja ravintosuunnitelman lisäksi ohjeita unenlaadun tai oman arjen hallintaan? Treenien ja ravintosuunnitelmien vieminen käytäntöön tai niistä parhaimman hyödyn saaminen voi olla miltei mahdotonta, jos kokonaisuus ei ole kunnossa. Ajaisitko kaasu pohjassa autolla, jossa on vain osa neljästä renkaasta? Niimpä!
 4. Selvitä, löytyykö valmennuksesta oma Facebook-ryhmä tai jokin keskustelupalsta, jossa voit kysyä sinua askarruttavia asioita tai vaihtoehtoisia harjoitteita. Mielestäni verkkovalmennus ei ole valmennus – vaan enemmin treeniohjelma, mikäli se ei sisällä vuorovaikutusta ja valmentajan tukea.
 5. Katso, sisältääkö valmennus esimerkiksi pelkät ohjekuvat tai PDF-tiedostot vai kuuluuko siihen myös laadukkaasti tehdyt video-ohjeistukset tai esimerkiksi oma mobiilisovellus? Videoiden kautta liikkeiden opettelu ja mahdollinen kertaaminen ovat huomattavasti parempi vaihtoehto kuin pelkistä kuvista tai tekstiohjeistuksista harjoittelu. Esimerkkinä vaikkapa lapaluun oikeaoppisen liikkumisen tarkastelu vetoliikkeissä videolta vs. kuvasta.
 6. Verkkovalmennukset ovat yleensä keskimäärin pituudeltaan muutamista viikoista muutamiin kuukausiin. Tässä ajassa tehdään kuitenkin parhaimmillaan vasta hyvä alku – oli kyse sitten lihasmassan kasvattamisesta tai painon pudottamisesta – pysyvästä elämäntapamuutoksesta puhumattakaan. Mielestäni hyvässä verkkovalmennuksessa onkin aina otettu huomioon valmennuksen jälkeinen aika joko ohjeistuksina tai jatkomahdollisuutena uuden valmennuksen osalta.
 7. Selvitä montako kertaa viikossa valmennuksessa harjoitellaan. 6-7 kertaa viikossa treenimäärillä saadaan kyllä varmasti raflaavia muutoskuvia, mutta pystytkö aidosti tekemään kaikki harjoitukset viikon aikana laadukkaasti? Jos pystyt, niin seuraavaksi kysyn, että pystytkö ylläpitämään kyseistä treenimäärää vielä vuosienkin päästä? 

Mielestäni laadukkaassa verkkovalmennuksessa ohjelmointi on mahdollisimman joustava, jolloin treenimääristä voidaan koostaa arkeen kuin arkeen sopiva viikkokalenteri. Tämän lisäksi oma ajatukseni on myös se, että valmennuksessa rakennetaan tukevaa kivijalkaa tulevaisuutta varten sen sijaan, että se olisi vain x-viikkojen ”selviytymisjakso”

  

Yhteenveto – kenelle verkkovalmennukset sopii?

Hyvin organisoitu verkkovalmennus on sopiva paketti monelle liikkujalle kuntotasosta tai kuntoilutaustasta riippumatta. Verkkovalmennuksen sopivuuteen liittyy kuitenkin vahvasti myös se, että valmennus on omiin tavoitteisiin sekä elämäntilanteeseen sopiva ja että se on tietenkin laadukkaasti ja ammattitaitoisesti toteutettu.

Omissa Limitless-valmennuksissa on otettu kaikentasoiset tekijät huomioon ja tavoitteena on tehdä pysyviä muutoksia elämäntapoihin. Oli kyseessä sitten painonpudotus, lihasten kasvatus tai muuten vain suorituskyvyn parantaminen. Tärkein ajatus valmennuksissa on se, että valmennuksen treenimäärää, ruokavaliota ja muita osa-alueita voi noudattaa myös valmennuksen jälkeen.

Verkkovalmennus konseptina sopii sinulle, mikäli kaipaat jotain sellaista osaamista, jota itseltäsi puuttuu esimerkiksi treeniohjelmien tai ruokavalion suunnittelussa. Saatat myös haluta ulkoistaa hyvinvoinnin ja treenien suunnittelun ammattilaiselle oman ajankäytön tehostamiseksi tai haluat ehkä rikkoa pitkään jatkuneen “tasannevaiheen” treeneissä tai painonpudotuksessa. Haluat mahdollisesti myös tsemppaavan ja kannustavan valmentajan sekä yhteisön matkasi tueksi.

Kenelle verkkovalmennus ei sovi?

Vaikka verkkovalmennus on monessa tilanteessa todella kustannustehokas ja hyvä ratkaisu, niin sekään ei ole aivan jokaiselle sopiva ratkaisu – vaikka valtaosalle näenkin sen toimivana ratkaisuna. Verkkovalmennusta myyvänä tahona olisi helppoa, mutta täysin moraalitonta sanoa, että valmennus sopii ihan jokaiselle.

 1. En suosittele verkkovalmennusta, mikäli sinulla on paljon erilaisia liikuntarajoitteita tai olet esimerkiksi vasta kuntoutuksen alkuvaiheessa. Tällöin suosittelen aina asiantuntevaa kuntoutusalan ammattilaista, kuten fysioterapeuttia ja yksilöllistä suunnitelmaa.
 2. Koet, että verkkovalmennus vain ei vain yksinkertaisesti ole sinua varten. Mikäli koet, että haluat ja tarvitset juuri paikan päällä tapahtuvaa ohjattua harjoittelua ja yhteisiä tapaamisia, niin silloin yksilövalmennus on ehdottomasti sinua varten. Tällöin suosittelen, että kartoitat itsellesi koulutetun ja ammattitaitoisen valmentajan.
 3. En suosittele lähtökohtaisesti verkkovalmennusta esimerkiksi pitkällä raskaana oleville, vakavasti sairaille tai muissa normaalin liikkumisen tai syömisen estävissä erityistilanteissa oleville. Tällöin mielestäni paras ratkaisu on yksilöllisesti tehdyt suunnitelmat ammattilaisen kanssa.

Limitless Coaching -verkkovalmennus

verkkovalmennus -sivultamme löydät tarjoamamme verkkovalmennukset sekä testin, jonka avulla valitset helposti itsellesi parhaiten sopivan valmennuksen. Jos olet harkinnut valmentajan palkkaamista tai verkkovalmennukseen osallistumista, rohkaisen sinua ottamaan meihin yhteyttä tai lähtemällä mukaan johonkin verkkovalmennukseemme. Valmennuksessa on saavutettu tähän mennessä huikeita tuloksia ja haluan nähdä myös sinut saavuttamassa niitä pian.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan klikkaamalla tästä.

Saat valmennukselle täyden 14 päivän tyytyväisyystakuun, jos jostain syystä et pidä siitä. Sinulla ei ole siis riskiä. Saat rahasi takaisin ilman kysymyksiä.

Terveisin Limitless Coaching valmentajat Joosua Visuri & Santeri Sorasahi